Kuinka ”pyykkipäivästä” tuli viikon odotetuin päivä… Vaatehuollon 2.0.

Vaatteiden vuokrausta, mutta ilman jatkuvaa pesuloissa ramppaamista tai pesukoneen pyörittämistä, onko se edes mahdollista? Vaatteiden huollosta ja sen kuormittavasta ympäristövaikutuksista puhutaan paljon mediassa. Mielipiteitä on yhtä paljon kuin on pesijöitäkin eli meillä jokaisella on tapamme. Kun vuokraat vaatteesi HUSH HUSH Studion kautta, me hoidamme vaatehuollon puolestasi ja pyrimme tekemään sen mahdollisimman ympäristölle ystävällisesti. Sanotaan, että vaatteiden vuokraus on ekoteko, mutta jos jokainen vaate pestään jokaisen käytön jälkeen, vaikka se ei edes olisi likainen, vesittääkö se alkuperäistä ideaa?

 

Meillä oli viime viikolla Studiollamme naisten ilta, johon saimme vieraaksi iki-ihanan Outi Les Pyyn. Puheeksi tuli illan aikana myös vaatteiden huoltaminen. Outi on ympäristöä säästävän vaateteollisuuden puolesta puhuja ja pitääkin luentoja juuri esimerkiksi kuinka kestävää kehitystä voi toteuttaa myös vaatehuollossa. Kuluttajan käsissä syntyy jopa kolmannes vaatteen ympäristövaikutuksista sen elinkaaren aikana, Outi muistuttaa, joten jokainen meistä voi omalta osalta vaikuttaa näihin vaikutuksiin. Outi on pitkän linjan ammattilainen näissä asioissa ja kannattaa käydä myös tsekkaamassa hänen bloginsa, mistä saa kaikenlaista muutakin inspiraatiota tiedon lisäksi.

 

 

Vaatteiden huoltamista otsonoinnilla

 

Vaatevuokraukseen kuuluu osana tuotteiden huolto ja puhdistus. Vaatteita joudutaan huoltamaan useammin kuin jos ne olisi vain jokaisen omassa käytössä. Heti alusta meille oli Reetan kanssa selvää, että haluaisimme keksiä paremman ratkaisun kuin jatkuva peseminen. Luonnollisesti säästäisimme näin luontoa, mutta myös tuotteiden eliniän pidentäminen on meille tärkeää. Jokainen pesu kuluttaa vaatetta. Meillä HUSH HUSHilla käytämme puhdistukseen kotimaista otsonointikaappia. Se desinfioi bakteereista ja raikastaa vaatteet jättäen niihin ulkona kuivattujen lakanoiden tuoksun. Kaappi ei tarvitse lainkaan vettä tai kemikaaleja.

 

Olimme niin innoissamme kaapin saavuttua, että olihan se laitettava testiin saman tien! Vintillä pahvilaatikossa maannut talvitakki, ketjupolttoon taipuvalta mummolta saatu perintöturkki, hikiset salikengät, koiran pissialustana ollut karvamatto – kaikki taas kuin uusia! Hajuttomuus saa aivan uuden merkityksen kun pääsimme tuoksuttelemaan näitä ennen ja jälkeen versioita. Seuraavana meillä on vuorossa säilytyksessä olleet talvineuleet. Kaappi lupaa jopa poistaa homeitiöt, tätä emme tosin ole vielä päässeet testaamaan. Koska ilmapuhdistus on ns. ”kuiva” desinfiointikäsittely, myös kaikki laukut, korut, asusteet ja kengät puhdistuvat ilman nestemäisiä pesuaineita.

 

 

Tieto lisää tuskaa vai onko se valtaa kuitenkin?

 

Mietimme nyt, että olisiko teillä kiinnostusta tulla mukaan kuuntelemaan suoraan Outi Les Pyyn suusta esimerkiksi juuri tästä vaatteiden huollosta mm. vedenkulutuksesta, teollisuuden ja pyykinpesuaineiden kemikaaleista, ekopesuaineista ja käymään yleisesti läpi pyykinpesua ihan kuluttajan näkökulmasta. Jos saadaan tarpeeksi innostuneita mukaan, niin voitaisiin järjestää sellainen ilta missä kuultaisiin Outin näkemyksiä. Varsinkin jos tunsit piston sydämessäsi, että sinulla ei ole paljon tietoa asiasta – sinä olet juuri se oikea henkilö! Ilmoittaudu mukaan täältä. Vaikka se alkaa olla jo klisee, että muutos lähtee yksilötasolta, mutta siitähän ne kliseet muodostuvat, koska ne ovat totta. Muutetaan tämä maailma yksi vaatekaappi ja pesukerta kerrallaan!

 

HUSH HUSH Studio on laadukkaiden designer -tuotteiden lainauspalvelu, jossa jokainen muodin ystävä voi laittaa vuokralle omia tuotteitaan meidän kautta tai ottaa vuokralle aarteita muiden vaatekaapeista tai MOLEMPIA! Voit tutustua palveluumme lisää täältä.

 

Alla tämä ihmetystä aiheuttanut kapistus. Ristimme hänet Eloisaksi.

 

Kuvan koira saattaa liittyä aikaisemmin puhuttuun karvamattoon